Duktigt Linda!

Idag kan jag berömma mig själv =)
Inte för att jag har tränat ett hårt intervallpass, inte för att jag har sprungit ett riktigt långt långpass och inte för att jag har pumpat 500 situps utan just för att jag inte har gjort något alls av vad jag nyss nämnde. Idag klev jag upp på morgonen och kände mig riktigt sliten o kroppen. Jag har en hårt träningsvecka och en massa flyttstök bakom mig och kroppen ville bara inte idag.

Planen var att springa ett 25 km pass idag men som sagt så ville kroppen bara inte. Jag åt hur mycket frukost som helst men jag var fortfarande hungrig och trött. Jag sköt upp träningen till efter lunch med hopp om att hinna återhämta mig ordentligt tills dess. Jag tryckte i mig en massa mat men kroppen kändes fortfarande tom och lika sliten som tidigare och det var då jag tog mitt kloka beslut! Ingen träning idag och nu så här på kvällen känner jag att jag är tillbaka på banan, har återhämtat mig och är redo för ännu en tränigsvecka =) 

Veckan ser ut som följer:

Måndag:
Löpskoling, Intervaller och Core
Tisdag: Distans 15 KM
Onsdag: Core
Torsdag: Långpass 25 KM
Fredag: Löpskolning, Intervaller och Core
Lördag: Vila
Söndag: Långpass 20 KM

Atjo Atjo... Prosit!

Ni skulle kunna kalla mig prosit! Fick någon allergisk chock eller nått idag efter att jag sprungit intervaller, inte roligt... Jag har nyst konstant sedan jag slutade springa och då menar jag konstant, jag skojjar inte när jag säger att jag har nyst minst 100ggr/timme. Det vill aldrig ge sig och nu rinner det från ögonen oxå :/

Nu springer jag inte mina intervaller utomhus, vilket är betydligt bättre för både näsa och luftrör, utan inne på Arcus på löparbanorna. Det är den sämsta luften där inne som du kan tänka dig, damm damm och åter damm.. Det är inte första gången detta händer, utan har råkat ut för detta under min fotbollstid, när vi sprungit coopertest och sådant. 


Det har ju gott bra de senaste gångerna jag sprungit men idag var måttet rågad. Jag kände av allergin lite för någon dag sedan när jag efter löpningen stannade och spelade fotboll, där inne på planen är det ännu dammigare eftersom det virvlar upp så mycket men tänkte att det skulle gå bra idag ändå. Planen för dagen var att stanna och lira lite fotboll idag oxå men det blev de inget av, den extremt rinnande nästan sa stopp!

Jag får helt enkelt acceptera att jag inte kan träna där inne och får ge mig på intervaller ute i det fria istället. Jag trivs ju bäst ute, det är där man ska träna enligt mig men sen är det ju bättre fäste inne på en löparbana när man ska hålla högre tempo... JaJa! Jag får testa mina Ice Bug rejält nu istället då.

HatKärlek!

Vad ska man säga? Vart ska man börja? Det är ju det här med intervaller.....
Man älskar och hatar det, man älskar att hata det och man bara älskar det. Det är som en berg och dalbana och man slits mellan hopp och förtvivlan, känslorna svallar och så svallar de en gång till. Det är ju just detta... En gång till och så en gång till och en gång till efter det...

Innan man väl drar igång är man taggad till tusen då ser man alla möjligheter som finns och man står där och frustar och vill bara iväg. Sen när halva första intervallen har passerat känner man hur energin börjar laka och då har man hälften kvar... Nu har känslorna gått från inspiration till frustration och trötthet och man börjar fundera varför man sysslar med detta frivilligt. Ännu lite närmare sluten av "ännu bara den första intervallen" när man har mjölksyra upp till ören ser man faktiskt ljuset och något visst hopp börjar infinna sig... Snart får jag vila! 

Så snart du har stannat och fått vila i tio sekunder känner du att detta korta stopp var ett riktigt antiklimax eftersom du ska dra igång nästa intervall om bara femtio sekunder. Nu vet jag inte riktigt vad som sker i skallen utan det är bara att glömma och gömma alla tankar som existerar och acceptera att att vilotiden nu helt plötsligt bara tog slut, borra ner skallen, fokusera på Metallica som dånar i öronen och mata på.

Några intervaller till i ungefär samma stil som ovan.... och så är du framme! Det är nu kärleken infinner sig. Oj vad underbart det var att ta ut sig så fruktasnvärt =) Nu gör vi om detta om någopn dag igen! 

Veckan!

Ja! Jag har ju inte hunnit skriva så mycket i veckan...Mycket skola och uppackande, sen har Lulebo lyckas se till att vi är utan bredband vilket är mindre roligt, men värre saker kan ju hända så det är väl inte hela världen. Internet klarar jag mig utan, det hade varit värre om jag inte hade haft några löparskor :P 

Jag har hunnit med lite träning iaf. Lite disnaslöpning, lite intervaller, lite core och så idag det underbaraste långpasset man kan tänka sig på vintern =) Tänk er att stiga upp på morgonen, ni har ett långpass på 25km inplanerat och så visar termometern -7 och solen börjar kika fram bakom trädtopparna... Då känner man att livet leker =) Det var helt enkelt bara att slänga i sig lite frukost, snöra på sig skorna, hänga ryggsäcken på ryggen och sen bege sig ut. Efter dryga 6 km kom jag till den bästa delen av banan ute på isvägen i södra hamn i Lule där jag fick avverka 8 km. 2 km i medvind och 6 km i motvind. Även fast det inte blåste speciellt hårt måste jag erkänna att det var skillnad, men inte klagar jag för det, jag fick springa på isen ute i solen och jag bara njöt.

Det blev totalt 24 km i dag och jag avslutade passet på en cykelväg längs efter älven och även om det var som finast ute på isvägen på havet ska jag inte klaga över den delen heller. Passet tog slut hemma hos mamma och pappa där jag fick mig en välbehövlig lunch och nu även middag. Inte så dum dag =)

Ute på isen:

   


Flytt pågår!

Är mitt uppe i en flytt från Umeå till Luleå och det är en hel del att göra... Prion' ligger inte på bloggen just nu, jag försöker hinna med att packa upp alla saker och hitta vart allting finns, ja ni vet hur det är!?! Träning är ju däremot ett måste och prioriteras ALLTID! 

Så här ser träningsveckan ut:

Måndag: Vila- (eller rättare sagt flytt)
Tisdag: Distans 15km + Coreträning
Onsdag: Intervaller 4 min x 5st
Torsdag: Återhämtningslöpning + Core
Fredag: Vila
Lördag:Långpass 25km
Söndag: Snabbdistans 5km

Det här är min första riktiga" försäsongsvecka" nu när jag äntligen har tillgång till en inomhushall och kan köra intervaller. Det ska blir underbart att få plåga sig lite :-) Det är lite si så där med formen just nu så som ni ser så drar jag igång på allvar men ändå lite lugnt... 

Jag ska försöka hinna med att blogga men lovar inte att det blir ett inlägg/dag.

Huskurer å annat...

Jag har funderat en del på hur jag ska göra för att hålla mig frisk. Det Fungerar inte att blir förkyld en gång i månaden, då kommer jag aldrig att bli nå bättre som löpare. Tänkte att detta kanske skulle kunna lösa mina förkylningsproblem:

  • Äta mer frukt och grönt. Jag äter redan mycket frukt men på grönsakssidan blir det mest isbergssallad, tomater och gurka så ska försöka äta Broccoli, blomkål, vitkål och sånt. Tycker det är jättegott så det ska nog inte bli nått problem.

  • Godis/fika stopp (I alla fall för en tid framöver). När jag äter allt för mycket "slisk" blir det ofta istället för lite mat och för lite frukt.

  • Äta D-vitamin som kosttillskott. Under vintern är det vanligt med D-vitaminbrist eftersom du får i dig den mesta D-vitaminen via solen så lite tillskott skulle nog inte skada.

  • Vila om jag är sliten. En nertränad kropp suger åt sig förkylningar som en svamp.

  • Kolla vilopulsen varje morgon. Då kan jag upptäcka om jag har någon förkylning i kroppen och börja vila i tid.

  • Dricka mer vatten. Vet inte varför men jag får för mig att kroppen då återhämtar sig snabbare och då blir jag inte lika mottaglig för förkylningar. 

  • Några andra tips?




Ta vara på dagen....

Idag var jag äntligen frisk nog för att träna, på riktigt denna gång... Inte nå näsblod eller huvudvärk =) Det blev en lättare löptur på en mil och sen ett rejält corepass på gymet. Behöver jag säga hur skönt det känns att vara igång igen? När man går in på toan och känner doften från träningskläderna som hänger på tork och man tycker att det luktar riktigt bra, då är man nöjd att vara igång igen...

Jag försökte att tänka på tekniken genom hela passet och höll upp kroppen bra. Hamnade inte så jätte ofta på hälarna, däremot när vaderna la av mot slut trillade jag väl ner ett par gånger men de tycker jag är okay. I morgon räknar jag med rejäl träningsvärk, har redan ont, får väl springa bort det värsta med ännu lite mer löpning i morgon... Det är Jobbigt att springa "rätt" nu men jag tror att jag kommer få belöning för det till sommaren, bara att bita i det sura äpplet eller nått...

Idag har vi haft -5 och så har solen tittat fram lite då och då, helt underbart med andra ord.
Det gäller att ta vara på dagen. Jag började dagen med träning, åt lite lunch och gick sedan på en lång promenad. När solen äntligen tittar fram från sitt ide är det bara att ta vara på den stunden, den visar sig högst några timmar och sen är det mörkt igen. Nu hade jag lyxen att vara ledig från plugget idag men ni som jobbar hela veckan tycker jag ska ta en promenad på lunchen, det skulle jag ha gjort.

Lite gamla bilder för att minnas solen





Inspirerad!

Hade en dålig träningsdag igår. Efter bara 4 kilometer fick bryta med lätt huvudvärk och näsblod. Nu är det bara att inse att jag inte ännu är fullt frisk :/ Tvångsvila i nästkommande två dagar, bättre det än att bli mer sjuk. 

Jag har suttit o kollat på Tour de Ski och blev grymt inspirerad =) Nästa gång vi åker upp till stugan blir det att ta skidorna och åka upp för kåbdalisbacken. Eftersom den inte är riktigt lika lång som backen de åker på touren tänkte jag att jag ta löparskorna och springer fram till backen vilket blir lite drygt en mil. Här ska inte mesas! Problemet blir att ta sig ner för backen, lite väl brant med längdskidor... Ja Ja! De löser vi, ner kommer man alltid =)

Man kan ju inte annat än bli inspirerad när man ser Kalla, Johaug och Northug slita upp för slalombacken, hur de lägger sig ner helt utslagna när de väl tagit sig upp. Ni får tycka att jag är knäpp men jag älskar mjölksyran i benen och blodsmaken i munnen. Jag älskar att utmana kroppen och ta ut mig till max, hoppas bara att Kåbdalisbacken inte är för liten, men nog tror jag att jag ska bli trött :P





Aha upplevelse!

Ett väldigt lätt pass idag med lite lätt ont i rumpan... Förkylningen känns lite halvdan och jag är kanske inte fullt frisk, känns däremot inte fel med lättare träning. Det blev varken ett långt eller ett snabbt pass idag, vilket inte alls finns med på kartan just nu. Nu vill jag bara komma igång och kunna träna över huvudtaget, om en vecka kanske jag kan börja träna med lite mer kvalité fysikmässigt.

Kvalité på passet fick jag ändå idag, i lite av en "aha! upplevelse"... Sista kilometern började jag tänka på tekniken, rätade upp kroppen och försökte att springa på framfoten istället för på hälarna. Läste i en tråd på Jogg.se om en kille som var lycklig över att hittat tekniken och framfoten och hur mycket lättare det gick.

Har ju tänkt att jag ska börja slipa lite på tekniken i form av löpskolning och styrketräning i övre delen av ryggen men har som inte tänkt på att fokusera på tekniken under ett vanligt löppass. Hur kan jag inte tänkt på det? Det är ju då man ska träna upp tekniken så att jag alltid springer så, vänja kroppen helt enkelt. Jaja! lika bra att börja nu för vilken "aha upplevesle" det var och oj vad mycket lättare det gick att springa som man ska. Nu gäller det bara att sätta tekniken i ryggmärjen och börja nöta mina mil på rätt sätt så att jag inte faller ihop när jag börjar bli trött.

I morgon blir det ännu ett lätt löppass men den här gången blir fokus på att hålla upp kroppen och springa på framfoten genom hela passet. Tror på träningsvärk i vaderna efter detta :-)

Platt Fall!

Träning blev det! Totalt 2,5km "löpning" inte speciellt mycket hosta, lite väl hög puls men fram till gymet tog jag mig där jag lyckades utföra en del coreövningar och så en helt ny övning som jag aldrig testat förr,"rumpträning i trapp" en uttålighetsövning som är lite lätt smärtsam för rumpa, armar och armbåge men bra för psyket.

Det är tur att vi flyttar härifrån om en vecka för nu är mitt pinsamhetskonto fullt på IKSU. Efter Ipod incidenten lyckades jag nu idag sätta mig på rumpan för att sedan trilla fyra- fem steg i trappan från översta våningen på IKSU. Det var nog inte många som undgick att se craschen heller eftersom den inte var speciellt ljudlös, tur var väl att jag den här gången inte hade en Ipod som spelade musik på högsa volym, då hade det kunna bli en ännu mer annorlunda situation och kanske till och med pinsam på riktigt. 

Jag tar alltid av mig skorna på gymet eftersom jag inte tror att IceBug är speciellt populära inne på ett gym, iaf. inte den dubbade modellen. Med tanke på dagens resultat med endast ullsockor skulle jag nog behållt skorna på, det sägs väl i reklamen "bra grepp på allt" eller nått sådant. JaJa! Att det blev lite pinsamt gjorde ju inte så mycket, om jag hade brutit något ben hade det varit betydligt värre, tänk om jag hade behövt förlänga mitt ofrivilliga träningsuppehåll med några veckor till, det hade inte varit bra för mitt psyke och framförallt inte formen.

Nu är jag lite smått igång igen! Känns som att jag kan småjogga lite sakta i morgon igen. Blir en runda uppe uppe i Gamliaskogarna. Skoj!





Beslutsångest....

Fortfarande lite snorig, känner mig kanske inte helt frisk men oj vad det drar i träningsnerven. Lite gym tror jag inte är något problem, bara lite lätt så där. En väldigt kort joggingtur till gymet ska nog oxå kunna gå bra och då pratar vi riktigt, riktigt kort joggingtur, endast 1km så om jag inte klarar det skulle jag lika gärna bädda ner mig i sängen...

Träna eller inte träna det är frågan? Jag vet vilket svar jag får från min omgivning... "Bättre att vila en dag för mycket än en dag för lite" Skulle de säga om jag frågade. Nu är det ju så att jag redan har vilat en dag för mycket eller flera dagar för mycket till och med. Beslutet taget! Lätt jogg i så gott som promenadfart och så lätt gympass på det blir premiären efter nästan två veckors förkylning.

Ljuset.......

Jag börjar se ljuset i slutet av tunneln eller vad det nu heter....
Förkylningen har börjat tappa sitt grepp. Istället för att plugga somnade jag idag på soffan, mat, religion och tradition var inte en allt för rolig bok. Bra sömnmedel helt enkelt. För det mesta ligger prioriteten på träning högre än prioriteten på skolan så att sova bort förkylningen under dagen istället för plugget kändes helt okay.... eller riktigt bra till och med!

Jag kanske ska flika in att det blir betydligt mer plugg gjort när jag är frisk och kan träna än när jag inte får fara ut och bränna energi med löpardojjorna på fötterna. Jag blir mer effektiv när jag måste planera för att hinna med allt och framförallt blir jag mer koncentrerad och fokuserad. Ja! Ingen fara med att det inte blev nått plugg idag, det ska gå bra ändå, det brukar de göra har ju till på måndag på mig:-)

Jag är inte helt frisk ännu men om en två dagar ska ett lättare joggingpass och lite gym inte vara helt otänkbart. Vi åker tillbaka till Ume på Torsdag och om förkylningen släpper ännu lite till blir det IKSU på fredag. Jag kan ta tre dagar till utan träning, bättre att vara helt frisk istället för bakslag och mer förkylning. Moget, eller kanske till och med rutinerat, för rutinerad på förkylningar börjar jag tyvär bli.

Mitt i det lilla plugg jag fick gjort idag råkade jag hamna djupt inne i min dators arkiv och hittade ett kort filmklipp med mig själv under ett långpass i somras. Löptekniken är verkligen inte vad jag vill att den ska vara och nu när jag drar igång mer fokuserat efter förkylning och flytt blir det löpskolning och en hel del styrketräning för att få till både steg och kroppshållning. Detta om min teknik visste jag sedan tidigare och har tränat en del löpskolning  i höstas men filmvisningen idag fick mig att vakna upp ännu mer och inse att katastrofen var ett faktum.

30 minuter motion/dag!

Har ju läst att man ska motionera minst 30 minuter/dag och att detta ska vara bra för hälsan. Om det ska vara bra för hälsan så kanske dagens promenad ska göra mig lite piggare och förkylningen kryper skamset iväg. Hoppas Hoppas!

Dagens träningspass bestod av en promenad i okända områden med inslag av snöbrottning. Vi är hemma hos mamma och pappa i Sunderbyn och tog en promenad runt några kvarter, där ett av dem faktiskt inte finns med i mitt minne att jag någonsin har passerat i min barndom. Där ser man, lär så länge du lever! 
Förövrigt så förlorade jag snöbrottningen och drog på mig en hostattack :/ Tycker att jag borde fått någon sorts handikapp då jag å Anders inte tillhör samma viktklass.

Längtar! Oj vad jag längtar... Jag längtar tills jag blir frisk. Jag längtar efter våren och sommaren. Jag längtar efter dagarna i stugan, till påsk då man kan åka skoter i värmen, steka hamburgare över elden, steka sig själv i solen och sen ge sig ut på en löprunda efter vägen som precis tinat fram. Jag längtar tills vi kan åka skidor mil efter mil och steka oss i solen. Jag längtar efter sommaren i Pjeski då jag kan springa mil efter mil i skogen, plåga mig med intervaller efter vägen och mata ännu några fler mig med älsklingen i skogen.

 


Musik kanske?


Nyårsdagen!

Idag är det nyårsdagen! Dagen efter nyårsafton och "dagen efter" för så många människor runt om i landet och världen. Jag är 25 år gammal eller om inte allt för länge 26 år och börjar närma mig 30. Jag Börjar fundera om åldern har tagit ut sin rätt? Igår firade vi det nya året med goda vänner, god mat, massor av efterrrätt, godis och dricka och idag är jag bakis. Bakis av vadå? Jag drack EN S'smirnoff Ice (dvs. 25cl cider med 5% alkohol) och detta alkoholintag var ute ur kroppen lika snabbt som jag drack upp drickan och ändå känner jag mig idag bakis. Åldern har verkligen tagit ut sin rätt, jag tror jag börjar bli gammal! Kanske lika bra att ge upp mina löpar ambitioner? 

Nu kan det även vara så att jag är trött och seg av att det blev lite sömn, att jag mår illa av allt godis o fika som jag tryckte i mig eller kanske denna jäkla förkylning som aldrig ger sig. Igårkväll satt jag och planerade ett löppass. "Jo! Nog kan jag springa i morgon, inte är det nå problem" försökte jag övertalla sällskapet med mellan hostingarna. Idag är jag snorogare än någonsin, har stora sjöfallet i näsan och om jag inte snyter mig en gång i minutet har jag spillt snor i hela huset. Fräscht! Det blev inget löppass helt enkelt. Jag hade verkligen trott att den här förylningen skulle gå över fort men nu har den suttit i länge, allt för länge.

Nytt år- Nya möjligheter!
Även om jag idag är less på att ja inte fått träna på en evighet (dvs. en vecka) blickar ja ändå framåt mot nya mål och nya möjligheter. Jag tror på att jag fått göra bort mina förkylningar nu i vinter och att jag efter detta får vara frisk ett längre tag. Det känns som att jag har mer att bevisa och mer att uträtta i år nu när jag har börjat ta löpningen lite mer på allvar än i fjol, då jag innan Hamnmilen i Lule inte hade sprungit en enda tävling. Milen under 40 min finns inom räckhåll och är ett av målen med säsonen. Nyårslöften brukar inte vara min gjrejj men i år har jag sagt att ja inte ska äta godis och fika på sex veckor från och med idag. Även om jag inte har tänkt gå ner i vikt eller nått (Behöver mina få kilon som jag har) så känns det som om jag äter mindre godis/fika så blir det mer mat, mer vitaminer vilket borde resultera i mer energi och färre förkylningar.

En annan sak som jag vill få gort under nästa år eller varför inte närmaste tiden nu efter att vi flyttat är att spela in lite korta löparfilmer att lägga ut på bloggen. Jag älskar att kolla in andras löparfilmer, det är väldigt inspirerande, så hade varit kul att göra egna.


För att samanfatta 2010

                             
   


RSS 2.0